log0rw09 250x122

Over ons

De Balkan ligt op het kruispunt tussen Oost en West. Veel van het gebied is onherbergzaam door de bergketens die er dwars doorheen lopen. Er wonen verschillende volken. Hierdoor zijn in dit gebied rijke en ongelooflijk gevarieerde muziekstijlen ontstaan. Melodieën zitten vol versieringen. De samenklanken kunnen zowel wrang zijn als vol en open; maar ze zijn altijd verrassend. De stemmen zijn krachtig en doordringend. De zwierige ritmes nodigen uit tot dansen.

Balkankoor Biti Dobre werd in 1986 opgericht in Goirle door een aantal mensen dat gegrepen was door de pracht en diversiteit van de meerstemmige muziekstijlen uit de landen op de Balkan. Naast liederen uit Bulgarije en het voormalige Joegoslavië, zijn we ons gaan toeleggen op liederen uit Rusland, Oekraïne en Georgië. We willen de sfeer en de klank van al die verschillende streken zo dicht mogelijk benaderen.

Vanaf het eerste begin heeft Dorien van der Heijde ons koor met inspirerende energie geleid. Sinds februari 2019 heeft Jan Knoppers met groot enthousiasme de taak van dirigent op zich genomen. Hun geestdrift willen wij op ons publiek overbrengen. Dat doen we in voltallige bezetting, maar ook in liederen speciaal voor de mannen en de vrouwen. Daarnaast brengen we repertoire voor kleinere groepen.

zeeland